De parasympathicus (het parasympathische zenuwstelsel) beïnvloedt de inwendige organen. De werking van het parasympathische deel overheerst namelijk als het lichaam in rust is, in slaap toestand of in geestelijke meditatieve toestand verkeert. Het stimuleert dan de stofwisseling, de celregeneratie en de opbouw van onze lichaamsreserves.
Het parasympathische zenuwstelsel is dus verantwoordelijk voor herstel na zware lichamelijke inspanning. Het bevordert de secretie, de darmactiviteit en de uitscheiding van ontlasting en urine, vertraagt ons hart- en ademhalingsritme en verwijdt onze bloedvaten, wat weer een verlaging van de bloeddruk ten gevolge heeft.
De parasympathicus (het parasympathische zenuwstelsel) houdt zich dus bezig met het inwendig evenwicht van het lichaam.
Men zal dus moeten werken aan een gezonde, natuurlijke levensstijl om een balans te vinden tussen de sympathische en parasympatische modus van het autonoom zenuwstelsel.
Allerlei factoren kunnen de gezonde balans van het lichaam verstoren. Dit uit zich dan in ziekte. De natuurgeneeskundige zal dus de oorzaken van ziekte aanpakken. Emotionele stress is in ons drukke dagelijks bestaan een van de grootste oorzaken van ziekte; het langdurig aanmaken van stresshormonen verzwakt immers het immuunsysteem. Ook slechte voeding, slechte kwaliteit van de ingeademde lucht, roken, overmatig alcoholgebruik enz... dragen bij aan het minder goed functioneren van het lichaam.
Bij ziekte kijkt de natuurgeneeskundige vooral naar de mogelijkheden om te reinigen, te herstellen, te ondersteunen en het immuunsysteem te stimuleren.De natuurgeneeskundige zal ook oog hebben voor de psychische belasting veroorzaakt door de dagelijkse denkpatronen van de cliënt en zijn/haar levensstijl.